Comfort – Stretch – Stress
..
Er zijn drie zones: Comfortzone, Stretchzone en Stresszone. Deze zones geven aan waar onze krimp en waar onze groei ligt.
Comfortzone – binnenste cirkel
In deze zone is alles bekend, vertrouwd en veilig; ‘comfortabel’. Maar in deze zone valt ook niets te ontdekken; je kent het er allemaal al.
Hier in de comfortzone leer je niet. En als je niet oppast wordt dit gebied zelfs kleiner waardoor er minder momenten en situaties zijn waarbij je je bekend, vertrouwd en veilig voelt.
Stretchzone – middelste cirkel
In deze zone bevindt zich alles wat je nog niet kent; daar is het nieuw. En nieuwe dingen zijn vaak spannend. Die spanning kan verhinderen dat je op ontdekkingstocht uitgaat. Je kent het er immers niet.
Mensen gaan weg van pijn, gaan ongemak uit de weg. Dat is niet zo vreemd. We willen leuke dingen in het leven. Maar dat ongemak uit de weg gaan kan juist leiden tot minder leuke dingen in plaats van meer. En dus heb je soms even door het ongemak heen te gaan. Bovendien maken we het ongemak vaak veel groter dan het is.
Je zult merken wanneer je de stretch aangaat, dus buiten je comfortzone stapt, het inderdaad even spannend is maar dat het al snel went. Én meevalt. In deze stretchzone leer je wel; hier ligt je groei.
‘Stretchen’ leidt tot uitbreiding van je comfortzone en derhalve tot vergroting van je kwaliteit van leven. Want in hoe meer situaties jij je lekker en op je gemak voelt, hoe leuker en mooier het leven is.
Stresszone – buitenste cirkel
En net als met alles: er zijn grenzen. Je kunt je voorstellen dat wanneer je vanuit het niets in één keer iets extreem spannends doet, dat dit leidt tot stress. Stress kan er voor zorgen dat je besluit niet alleen het nooit meer te doen, maar dat je ook nooit meer iets doet wat er ook maar een klein beetje op lijkt. Dat maakt je comfortzone juist kleiner in plaats van groter.
Een beetje stress kan zinvol zijn. Het gaat om de balans.
Conclusie
In je comfortzone blijven geeft krimp, stretchen leidt tot groei en meer levensgenot en stress kan zinvol zijn, maar met mate.
Meer weten?
Meer over dit interessante onderdeel hoor en leer je tijdens één van de (gratis) Minitrainingen en de NLP in een notendop 1-training.